preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb

Login

Međunarodni projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA, projekt za poticanje kritičkog čitanja

Ciljevi projekta:

 • Poticanje kritičkog čitanja već od najranije dobi
 • Promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima
 • Pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku našim čitateljima
 • Suradnja učitelja/knjižničara, roditelja i učenika
 • Uključivanje roditelja u školsku zajednicu

 

Namjena projekta:

            Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA usmjeren je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

 

Način projekta:

 • Zemlje partneri ove godine su Slovenija, Hrvatska i Estonija.
 • Škola će kupiti paket knjiga - naslova koje je Ibis grafika (partner projekta) odabrala kao vrijedna djela čije su autori i ilustratori zaslužili dodatnu međunarodnu promociju.
 • Uz svaki kupljeni “paket” na poklon će se dobiti kreativne knjižice prema kojima će se provoditi program.
 • KREATIVNE KNJIŽICE sastoje se od zanimljivih zadataka nastalih na temelju knjiga iz projekta. Kreativnu knjižicu dobit će na poklon svako dijete u skupini.
 • Jedna od nagrada za sudjelovanje u projektu bit će GOSTOVANJE AUTORA u nekoliko škola i vrtića.
 • Kako bismo ipak osigurali što većem broju djece da vide autore djela koja čitaju, pokušat ćemo organizirati zajedničko druženje za zainteresirane izvan pojedine škole.

 

      Marija Gajski, školska knjižničarka

Karmen Maduna, učiteljica razredne nastave

Učenički dojmovi
Valentina Ćorić / datum: 13. 5. 2021. 20:37

Kakvi su dojmovi učenika, što ih se najviše dojmilo, ali i što su naučili istražite u radovima koji se nalaze pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Čitateljski vlakić
Valentina Ćorić / datum: 13. 5. 2021. 20:34

U školskoj godini 2020./2021. u 3. d razredu koji broji 22 učenika proveli smo međunarodni projekt „Naša mala knjižnica“. Izabrane knjige čitali smo i analizirali u sklopu sata lektire.
Što smo radili, kako je to izgledalo te kakva je reakcija učenika pogledajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Tamara Bakran: "Rosica i fazan i druge priče"
Valentina Ćorić / datum: 13. 5. 2021. 20:31

Tamara Bakran je spisateljica prekrasnih priča pobezanih u knjigu "Rosica i fazan i druge priče". Uvela je učenike 3. d u svijet mašte, neobičnih likova, mitskih bića i lijepih pouka. 

Što smo radili i kako nam je bilo pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Nada Horvat: "Slučajevi Macana detektiva"
Valentina Ćorić / datum: 13. 5. 2021. 20:29

Naše sudjelovanje u projektu "Naša mala knjižnica" nastavilo se čitanjem knjige Nade Horvat: "Slučajevi Macana detektiva". Poznata spisateljica je rođena u našoj domovini te nam je to olakšalo pitanja koja su prva nakon čitanja knjige - pitanja o državi iz koje dolazi pisac knjige.  

Više pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Plakati o patkama
Valentina Ćorić / datum: 14. 4. 2021. 15:03

Pod OPŠIRNIJE pogledajte fotografije plakata poslanih na nagradni natječaj.


[OPŠIRNIJE]Ida Mlakar Črnič, Peter Škerl: U BLIZINI ŽIVI DJEVOJČICA
Valentina Ćorić / datum: 14. 4. 2021. 14:06

U veljači smo nastavili s projektom Naša Mala knjižnica. Na red je došla prekrasna slikovnica Ide Mlakar Crnić "U blizini živi djevojčica".

Spisateljica je iz Slovenije, naše susjedne zemlje.

Nakon pročitane priče učenici 3.d su iznosili svoje osjećaje i misli o djelu. Svi su osjećali tugu i suosjećanje. Naime, slikovnica priča priču o "nevidljivoj" djeci, onoj djeci koju ne biraju u svoju ekipu, ne pozivaju na rođendane, ne hvale njezinu frizuru ili odjeću... jer nije dovoljno bogata, dovoljno lijepa, dovoljno samosvjesna... Svako dijete zaslužuje pozornost, ljubav i prijateljstvo. Svako je dijete važno, pokažite prijateljima u razredu, susjedima i obitelji da su važni.

Uz našu kreativnu knjižicu puno smo naučili i pritom se zabavili. Pronalazili smo razlike na slikama, crtali smo, opisivali, sastavljali pjesmice...

Na kraju sata smo odigrali zanimljivu igru: hvalili smo jedni druge za nešto što smo učinili taj dan.

Učenici su zatim izradili modele sobe djevojčici koja se osjeća tužno, nevoljeno i izdvojeno, onakvu sobu kakvu zaslužuje. Te ćemo radove poslati na natječaj. Fotografije radova pogledajte pod OPŠIRNIJE. 


 

Učiteljica 3.d Karmen Maduna i profesorica Marija Gajski


[OPŠIRNIJE]Aino Havukainen, Sami Toivonen: TIKO I PIKO
Valentina Ćorić / datum: 14. 4. 2021. 14:02

Bračni par iz Finske Aino Havukainen i Sami Toivonen napisao je zanimljivu knjigu "Tiko i Piko: Slučaj Prepolovitelj". Čitajući knjigu, učenici 3.d morali su otkriti tko je Prepolovitelj. Tako smo svi u društvu Tika i Pika postali na kratko detektivi. Naučili smo da nam za sreću nije potrebno puno stvari. Sve što nam nije potrebno lijepo je nekome darovati.
Otiscima prstiju, kao pravi detektivi oblikovali smo zanimljive oblike.

Učiteljica 3.d Karmen Maduna i profesorica Marija Gajski

 

   


[OPŠIRNIJE]Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA
Valentina Ćorić / datum: 9. 12. 2020. 20:53

U sklopu međunarodnog projekta „Naša mala knjižnica“ u suradnji s knjižničarkom prof. Marijom Gajski učenici 3.d uspješno su kroz razne aktivnosti započeli obradu novih književnih djela.

Kroz prekrasnu priču „Drhturavi vitez“ upoznali smo Litvu, domovinu autora priče. Zatim smo svratili u Italiju jer smo pročitali novu priču „Tko je Antonio?“ talijanske spisateljice Susanne Mattiangeli .

Kroz razne igre (labirintem premetaljkem četverosmjerke, crteže i opise) djeca su sa zanimanjem i aktivnošću sudjelovala u radu popunjavajući kreativne knižice. Plakate koje su djeca napravila poslat ćemo na nagradni natječaj, a čeka nas istvaranje čitateljskih vlakića.

Veselimo se novim knigama, likovima i nihovim doživljajima!

 

Karmen Maduna, učiteljica 3.d

Detalje pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju