preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb

Login

PROJEKT PRIČOSVIJET

            Kad nije bilo televizije, kompjutera, videoigra i mobitela pričanje priča je bio uobičajen način provođenja večeri i među djecom i među odraslima.

Uz pucketanje vatre iz kamina i vezenje ručnog rada pričale su se i slušale svakojake priče. Mašta je bila poticana narodnim običajima, vjerovanjima i strahovima, a služile su za zabavu, kao ohrabrenje, upozorenje ili objašnjenje prirodnih i društvenih događanja.

Taj je ritual imao osobito značenje. Članovi obitelji su se zbližavali, kroz priče učili i spoznavali svijet.

            Ovaj je projekt temeljen na korisnom obrazovnom pomagalu „Pričosvijet“.

            "Pričosvijet" je iznimno domišljata serija dječjih karata i pripovjedačkih knjiga, namijenjena unaprijeđivanju pripovjedačke sposobnosti. Putem karata se učenicima pobuđuje mašta i proširuje rječnik. Na kartama su neobične slike, nazivi, pitanja, ključne riječi, opisi i skrivene poveznice.

            Pričosvjetske karte vode nas kroz četiri svijeta: Svijet svakodnevice, Vilinsku zemlju, Svijet čarolija i Dvorski svijet. U njima se skrivaju i otkrivaju najrazličitiji likovi koji mogu priču odvesti u najrazličitijim smjerovima. Sve što treba je ključ kojim svojoj mašti otključavamo vrata. Priču potiču pitanja, a pitanja se nameću promatranjem karata.

 

Ciljevi aktivnosti, programa ili projekta:

  • Poticanje učenika na stvaranje vlastite priče pomoću pripovjedačkih karata te na taj način obogaćivati rječnik i razvijati komunikacijske vještine na materinjem i stranom jeziku
  • Razvijanje dječje mašte i osjećaja zajedništva
  • Popularizirati knjigu i knjižnicu
  • Razvijati kritičko mišljenje i način izražavanja

 

Namjena projekta:

  • Razvijati i poticati znatiželju učenika
  • Širiti obzore i zavoljeti čitanje
  • Razvijanje dječjeg interesa za pripovijedanje i poticanje na razvoj čitalačkih navika
  • Djelotvorno korištenje slobodnog vremena
  • Posjet kulturnim ustanovama i priredbama
  • Sudjelovanje u prigodnim natjecanjima

 

Projekt se provodi u petim razredima u sklopu sata hrvatskog jezika.

 

Knjižničarka: Marija Gajski, prof. i dipl. bibl.

KRALJEVA KORONA – 1881. g.
Valentina Ćorić / datum: 26. 5. 2021. 14:52

1881.g.pr.Kr. U čarobnom dvorcu moćni kralj je dobio koronu. Kralj je iz svog kreveta pozvao sina svoga da donese čarobnu knjigu kako bi ozdravio. Preporučio mu je da posjeti mudrog patuljka. On će mu reći sve što treba znati o knjizi. Princ je izašao iz očeve spavaće sobe i popeo se na svojeg konja. Pratio je kartu koju mu je dao otac i za nekoliko je sati došao do čudnovate šume.

            U njoj je živio mudri patuljak. Kad je princ Bob prišao i ušao u kuću patuljka on mu je rekao da ništa neće reći o čarobnoj knjizi dok princ Bob ne napravi nešto za njega. Patuljak mu je dao zadatak da mu donese zlatnu jabuku koja raste jednom u 1000 godina i tek će mu onda reći o knjizi.

Princ Bob je pošao u šumu u potragu za zlatnom jabuku. Princ Bob je tražio na svakom stablu, ali nije imao ni malo sreće. Kada je htio izgubiti svu nadu i predati se, u daljini je vidio roza stablo s jednom sjajnom zlatnom jabukom. Brzo je potrčao do rozog stabla da bi uzeo zlatnu jabuku. Princ Bob je uzeo jabuku sa sretnim licem i krenuo vraćati se domu patuljka.

Vidjevši njegovu kuću brzo je dotrčao do nje. Kad je patuljak otvorio vrata, bio je začuđen prizorom zlatne jabuke. Stvarno nije mislio da će je uspjeti naći, ali prema datom obećanju rekao je princu da je knjiga u rukama velikog i moćnog diva koji živi ispod mosta Svetog Ivice. Patuljak mu je dao dvije karte, jedna koja vodi prema mostu Svetog Ivice, a druga koja vodi prema lokaciji Mača moći koji je jedini mač koji je mogao ubiti diva.

Princ Bob se popeo na svojeg konja i išao prema lokaciji mača moći. Trebao je proći kroz ravnice pune gladnih vukova. S njegovim zlatnim mačem vukovi mu neće biti problem. U ponoć je došao do drevnog kamena u koji je Mač moći bio zabijen.

Princ Bob je bio snažan čovjek pa je s malo poteškoća izvukao mač. Znao je da nema puno vremena pa je brzo krenuo prema mostu Svetog Ivice. Kad je došao tamo, vidio je da je div I dalje spavao što je značilo da bi ga lakše mogao ubiti. Popeo se na njegovo tijelo i umetnuo mač u njegovu glavu. Div je pao i princ Bob je brzo uzeo čarobnu knjigu i otišao do njegovog konja. Velikom brzinom je došao do očevog dvorca.

U zamalo zadnjim sekundama svog života kralj je ozdravio i vidio svojeg sina s čarobnom knjigom.

 

Fran Iskerka i prijatelji, 5.a


[OPŠIRNIJE]Uspavana carica
Valentina Ćorić / datum: 26. 5. 2021. 14:50

Jednog tmurnog dana carica je zaspala u svom udobnom krevetu. Počela je sanjati kako ona i njezin štitonoša igraju šah na čarobnoj šahovskoj ploči. Nakon duge igre štitonoša je izgubio, naljutio se i otišao do mora. Na površini mora stvorio je razoran vrtlog koji je razorio cijeli grad i caričinu palaču.

Nakon otkrivenja tko je razorio cijeli grad Morski kralj zarobio je štitonošu u mračnu i jezivu tamnicu, gdje je nakon nekog vremena postao rob. Carica se nakon nekoliko sati probudila i shvatila je da je to samo san. Štitonoša se tada pojavio pred caricom i odlučili su odigrati partiju šaha. Ovog puta štitonoša je pobijedio, grad je bio čitav, a palača nije bila urušena. Carica i štitonoša još dugo su bili najbolji prijatelji. 

 

 

Mateja Pačalat, Lucija Gečević, Franka Bilanović i Nikolina Jelačić, 5.a 

 


[OPŠIRNIJE]Pričosvijet
Valentina Ćorić / datum: 26. 5. 2021. 14:48

Jednom davno u čarobnom dvorcu živio je najmoćniji čovjek na svijetu, Car. Čaroban dvorac je jedino mjesto gdje se može živjeti. U čarobnom dvorcu je živio Car, njegovi vojnici i tragači. Dvorac je bio na kotačima i cijelo se vrijeme kretao.

Jednog dana Car je naredio svojim vojnicima i tragačima da krenu u potragu za zmajevim srcem kako bi vratili svijet u normalu.

Sa svojom magijom su upalili stroj za putovanje kroz vrijeme. Vratili su se 10 milijuna godina u prošlost, kada je svijet bio lijepo mjesto za živjeti.

Putovanje je trajalo 10 sekundi. Nakon 10 sekundi našli su se u beskrajnoj šumi. Car je tragačima naredio da nađu izlaz iz beskrajne šume. Put je dugo trajao. Na putu su naišli na čudne biljke i životinje. Nakon dugog hodanja uspješno su izašli iz beskrajne šume.

 Car je naredio tragačima da nađu špilju gdje se nalazilo zmajevo srce.Špilja se nalazila na najvišoj i najvećoj planini na svijetu.

Kada su se svi popeli na planinu, morali su upotrijebiti svoju magiju da otvore vrata špilje. Kada su otvorili vrata špilje, odmah su ugledali kovčeg u kojem se nalazilo zmajevo srce. Kovčeg je bio zatvoren, još ga nitko nije pokušao otvoriti.

Vojnici su sa svojim čarobnim mačevima pokušali otvoriti kovčeg, ali nije uspjelo. Pokušali su više puta, ali nije uspjelo.

Car je onda naredio da ujedine njihove magije i da zajedno pokušaju uništiti kovčeg. Svi su dali sve od sebe. Odjednom kovčeg se počeo tresti. Sve jače i jače. Od jednom svima se pred očima pojavila bijela žarka svijetlost. Nakon nekog vremena bijela svijetlost se maknula i stajali su na predivnoj zelenoj livadi među životinjama. Svi su se pogledali zbunjeno. Nakon što su shvatili što se desilo svi su bili sretni. Sa svojom magijom su se vratili u čarobni dvorac. U dvorcu su svi bili sretni i svi su slavili uništenje zmajevog srca.

 

Ivan Jurakić Rakinac i prijatelji, 5.c

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju