preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb

Login

PROJEKTI
VIRTUALNA KNJIŽNICA OŠ IVANA MAŽURANIĆA – MALA KNJIŽNICA
Administrator / datum: 22. 4. 2020. 14:15

Virtualna je knjižnica nastala kao podrška učenju na daljinu - pomoć učiteljima u poučavanju, učenicima u učenju, roditeljima u informiranju. 

http://mala-knjiznica.simplesite.com/

Više pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA
Administrator / datum: 20. 2. 2020. 14:39

Tijekom školske godine 2019./2020. provodi se projekt „Naša mala knjižnica“ u 4.b razredu s učiteljicom Nadom Ban i školskom knjižničarkom Marijom Gajski u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika koja je projekt i osmislila.

Osnovna namjena projekta usmjerena je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela i upotrijebiti svoje znanje za istraživačko učenje.

U projektu sudjeluje sedam zemalja Europske unije. Zemlja partner ove godine je Slovenija. Učenici čitaju knjige koje su napisali i ilustrirali mladi slovenski književnici i ilustratori, provode literarne, dramske, likovne i druge kreativne aktivnosti i uče o Sloveniji iz enciklopedija i žive riječi (gost predavač o Sloveniji).

Škola je kupila paket knjiga - naslova koje je Ibis grafika odabrala kao vrijedna djela čije su autori i ilustratori zaslužili dodatnu međunarodnu promociju. Uz svaki kupljeni paket na poklon je dobila i kreativne knjižice s idejama za provođenje programa.

Jedna od nagrada za sudjelovanje u projektu bit će gostovanje autora u nekoliko škola i vrtića. Kako bi ipak osigurali što većem broju djece da vide autore djela koja čitaju, izdavač Ibis grafika će pokušati organizirati zajedničko druženje za zainteresirane pojedine škole.

Ciljevi projekta:

  1. Poticanje čitanja i razvijanje ljubavi prema pisanoj riječi
  2. Promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima
  3. Pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku našim čitateljima
  4. Uvažavanje različitosti  i solidarnosti kao temeljne vrijednosti u zajednici
  5. Suradnja učitelja/knjižničara, roditelja i učenika
  6. Uključivanje roditelja u školsku zajednicu

 

Učiteljica Nada Ban

Školska knjižničarka Marija Gajski


[OPŠIRNIJE]OKRUGLI STOL U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI
Administrator / datum: 19. 2. 2020. 15:10

U sklopu projekta „Čitam svoju knjigu“ učenici drugih razreda okupili su se na Okruglom stolu 12. prosinca u knjižnici.

Sudionici Prvog okruglog stola bili su učenici 2. a i 2. d razreda koji su razgovarali o pročitanim knjigama, razmjenjivali informacije i dojmove i ukratko to napisali za pano knjižnice kako bi i ostali učenici u školi bili upoznati sa zanimljivim knjigama koje vrijedi pročitati.

 


[OPŠIRNIJE]Projekt: Voda- izvor i nositeljica života
Administrator / datum: 14. 10. 2019. 21:23

Ove godine pokrenut je školski projekt „Voda – izvor i nositeljica života“. Tijekom godine u integriranoj nastavi učenici će se baviti temom vode pomoću integriranih nastavnih tema i u okviru različitih nastavnih predmeta. Tematski pristup pomaže razvoju duha zajedništva kod učenika i nastavni plan čini primjerenim. Učenici uče na vlastitom iskustvu, razvijaju samopouzdanje i samopoštovanje, te osjećaj vlastite odgovornosti.

Više o projektu i odrađenim radionicama pročitajte pod OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]Sinjska alka
Administrator / datum: 29. 3. 2019. 19:28

Održana je Mala Sinjska alka u sklopu projekta CRO ECO UNESCO.

Projekt CRO ECO UNESCO promiče ljubav prema domovini i njenim kulturnim i  prirodnim bogatstvima. Projekt se bavi etnološkim bogatstvima naše domovine, njihovim vrijednostima i očuvanju. Naglasak je stavljen na prirodnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu koju je UNESCO stavio na popis kulturne baštine čovječanstva.

Pd OPŠIRNIJE pročitajte i pogledajte više o ovom događaju.


[OPŠIRNIJE]RSS


OBILJEŽILI SMO...

Svjetski dan zaštite močvara

 

Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta.

Još prije samo dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima, prljavima i izvorima različitih bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava. U močvarnim područjima (koja danas čine 6% površine Zemlje) živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta.

Pokušavajući spriječiti daljnju devastaciju, 116 država svijeta, a među njima i Hrvatska, potpisale su tzv. Ramsarsku konvenciju kojom se obvezuju na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Jedno od najvećih dostignuća Ramsarske konvencije je popis močvara od međunarodne važnosti. Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka.[1]

Učenici 2. b razreda pretraživalili su izvore znanja u školskoj knjižnici i pronašli su brojne zanimljivosti o močvarama.

         Ukrasili smo oglasnu ploču slikama biljnog i životinjskog svijeta iz močvarnih područja.

                                                                                             

 

Knjižničarka škole: Marija Gajski

 

[1] Wikipedia: https://hr.wikipedia.org/wiki/Me%C4%91unarodni_dan_za%C5%A1tite_mo%C4%8Dvare_i_mo%C4%8Dvarnih_stani%C5%A1ta


Ljubavni sandučić povodom Dana sv. Valentina

U predvorju škole ljubavni sandučić čeka poruke.

         Napiši poruku svojoj simpatiji, stavi u kuvertu (koju možeš i sam napraviti). Na kuvertu napiši ime, prezime i razred simpatije.

Poruku ubaci do utorka prijepodne, tvoja će simpatija poruku dobiti na Valentinovo.

         Piši uredno i lijepo kako bi tvoja simpatija mogla pročitati tvoju poruku i znala da je cijeniš.

U sklopu projekta školske knjižnice „Lako bontoniziranje“ učenici uče pisati pisma. Imate priliku svoj simpatiji poslati potpisanu ili anonimnu poruku povodom dana zaljubljenih.

Izrazite svoje osjećaje pismom!


NACIONALNA KAMPANJA „I JA ŽELIM ČITATI“

I ove godine knjižnica sudjeluje u Nacionalnoj kampanji za poticanje čitanja „I ja želim čitati“. Provedene su aktivnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas (16. veljače) kroz brojne radionice. Radionice su se održavale dva tjedna svaki dan. Učenici su se ove godine posvetili bontonu i jedni drugima su čitali priče s tematikom bontona i pravila lijepog ponašanja. Projekt školske knjižnice „Lako bontoniziranje“ se uklapa u Nacionalnu kampanju jer se sva pravila čitaju naglas, a učenici primjećuju važnost tečnog i jasnog čitanja. Nakon čitanja učenici su pravila pisali i ilustrirali. Njihove radove će obraditi učenici viših razreda na satovima informatike, te će 23. travnja na Noć knjige 2018. biti objavljeni u digitalnoj knjizi na web stranicama naše škole (http://os-imazuranica-zg.skole.hr/).

            Dobili smo mogućnost ostvariti sat biblioterapije u knjižnici. U posjet nam je došla Zita, terapeutski pas iz projekta „Zita čita“ koji se također provodi u sklopu Nacionalne kampanje. Učenici koji imaju problem s javnim nastupom ili s čitanjem naglas, čitaju psu Ziti, a gospođe Ivana i Ljiljana Sabljak učenicima na zabavan i nenametljiv način osvještavaju imaju li učenici kakav problem u čitanju ili logopedski problem. Pritom učenici saznaju kako ga mogu riješiti. Učenici su Ziti pisali pisma zahvale i zaželjeli ponovni susret s predivnim gošćama.

      

Slika 1. Gošće Ljiljana i Ivana Sabljak i terapeutski pas Zita.

Slika 2. Učenici su se dobro potrudili sve pročitati i pokazati Ziti u knjizi.

                                                                

Slika 3. i 4. Učenici su se oduševljeno podružili sa Zitom i pisali joj pisma zahvalnosti.

Knjižničarka škole: prof. Marija Gajski, mag.


Čestitali smo Božić svojoj obitelji

U sklopu projekta školske knjižnice „Lako bontoniziranje“ učenici su učili na koji se način piše tradiconalno pismo, čestitka i SMS. Saznali su pravila lijepog ponašanja prilikom pisanja na bilo kojem od tih medija. E-mail i SMS kao tehnološki moderniji mediji imaju i nova pravila pa su učenici naučili bonton na mreži i bonton prilikom pisanja SMS-a.

Uspoređujući tradicionalno pismo i SMS učenici su zaključlkili da SMS nikako ne može zamijeniti ulogu pisma. Pisali su pisma jedni drugima i dragim osobama, a nakon toga obnovili smo i tradiciju pisanja čestitki za Božić. Učenici su pisali i poslali čestitku roditeljima i osjetili draž tradicionalne pošte.

 

  Čestitke i poštanske marke nam je donirala Hrvatska pošta i na tome im puno hvala!

 

                                                        Knjižničarka škole: Marija Gajski

PROJEKT „LAKO BONTONIZIRANJE“

Učenici se ponekad nađu u neugodnoj situaciji jer nisu sigurni koje je ponašanje u određenoj situaciji poželjno, a koje nije. Priznajmo da se to dogodi i odraslima. Ovaj projekt objedinjuje pravila ponašanja i lijepe manire u različitim situacijama.

Na radionicama koje se odrađuju od početka školske godine učenici će naučiti obrasce ponašanja i izraditi naš školski bonton ispisan i ilutriran vrijednim ručicama. Učenici jedni drugima naglas čitaju pravila, komentiraju ih, a zatim ispisuju i ilustriraju. Na satovima informatike učenici će obraditi radove i napraviti digitalnu knjigu za web stranicu škole. Digitalna će knjiga biti objavljena 23. travnja – Noć knjige 2018.

U sklopu tog projekta učenici su proučavali lijepo ponašanje u knjižnici, blagovaoni, na hodnicima škole, na ulici, u kinu i kazalištu, u gostima, u pisanoj komunikaciji (čestitke i pisma), u online komunikaciji (SMS, e-mail), prema odraslima, prema vršnjacima i prema samome sebi. Dio koji je vezan uz pisanje čestitki i pisma sponozorirala nam je bogatom pošiljkom Hrvatska pošta. Taj je projekt ujedno i dio Nacionalne kampanje za poticanje čitanja u kojoj škola sudjeluje jer su se sva pravila čitala naglas.

Projekt se izvodi prema ideji knjižničarke OŠ Granešina Lade Bobinac koja je u tu svrhu osnovala i „Udrugu Lako“ s ciljem održavanja hrvatske kulturne baštine i oživljavanja običaja lijepog ponašanja.

 

 

preskoči na navigaciju