preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Mažuranića Zagreb

Login

PROJEKTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sinjska alka
Autor: Administrator , 29. 3. 2019.

Održana je Mala Sinjska alka u sklopu projekta CRO ECO UNESCO.

Projekt CRO ECO UNESCO promiče ljubav prema domovini i njenim kulturnim i  prirodnim bogatstvima. Projekt se bavi etnološkim bogatstvima naše domovine, njihovim vrijednostima i očuvanju. Naglasak je stavljen na prirodnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu koju je UNESCO stavio na popis kulturne baštine čovječanstva.

Pd OPŠIRNIJE pročitajte i pogledajte više o ovom događaju.


Alka potiče domoljublje i čuva povijesne, kulturne, etnografske i druge vrijednosti.

Alka je jedina iz velike obitelji europskih viteških nadmetanja koja je preživjela u kontinuitetu tri stoljeća, do danas. Kao najstarija viteška igra na svijetu dobila je i službeno priznanje najrelevantnije  svjetske organizacije za promicanje kulturnih vrijednosti (UNESCO).

Sinjani su utemeljili vitešku igru Alku kao vječni zavjet odanosti i poštovanja Gospi Sinjskoj početkom 18. stoljeća. Njome se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Sinjani vjeruju da im je Čudotvorna Gospa Sinjska pomogla otjerati Osmanlije jer se dogodilo na blagdan Uznesenja BDM.

Sinjska alka je viteško konjičko natjecanje u kojemu alkari, na konju u punom trku, kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta.

Osim natjecanja, Alka je prezentacija svečane nošnje Cetinske krajine i starinskog oružja.

Svečanost je, kao i u pravoj Sinjskoj alci, započela svečanom povorkom.

Alkari:

Sudionici Alke mogu biti samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine, članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj. Zato svi momci od djetinjstva žele postati Alkari.

Alkarski momak:

Alkarski momak je pješak u alkarskoj povorci. Alkarski momci moraju svojom pojavom - dostojanstvenim držanjem i odlučnošću, odgovarati zahtjevima svoje dužnosti. Dužnost je alkarskoga momka prihvatiti koplje i konja svoga alkara nakon svake trke.

Alkaruše:

Alkaruše su djevojke koje navijaju za alkare. S pletenicama i cvijećem u kosi odijevaju sinjsku djevojačku narodnu nošnju

Ovako se ocjenjuje pogodak pojedinih dijelova alke: svaki pogodak ‘u sridu’ slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz ‘mačkula’ - starinskog topa.

Sinjska alka u našoj školi

Učenici osmih razreda izradili su na satu hrvatskog jezika kod profesorice Antonije Jelavić Bednjanec obrađivali na satu lektire „Alkara“ Dinka Šimunovića izradili su više primjeraka različitih novina koje o sadržaju knjige pišu kao o aktualnim događajima.

Učenici petih razreda izradili su plakate o Sinjskoj alci na engleskom jeziku kod profesorice Marine Matić.

Učenici trećih i četvrtih razreda slušali su predavanje o Sinjskoj alci uz PP prezentaciju. Učenici 3.c (učiteljica Nevenka Čakar) i 4.b (učiteljica Snježana Car) izrađivali su više tjedana na satu likovne kulture oružje i odore alkara, alkarskih momaka i alkaruša, navijačica u alkarskoj trci.

 

 

Održana je i radionica izrade tradicionalnih ruža od krep papira kojom alkaruše ukrašavaju kosu na dan trke. Radionicu je održala gospođa Zrinka Martinić.

Profesorica Marina Vikić dala je svoj doprinos uvježbavajući učenike u  gađanju alke. Uz malo razredno natjecanje odabrani su najbolji predstavnici 3.c i 4.b razreda za dječju alku. Učenici su uvježbavali i hod uz koračnicu. Učenici trećih i četvrtih razreda imali su predavanje uz PP prezentaciju.

Na sam dan Dječje alke učenici su uz koračnicu defilirali školom, uz prisustvo svih učenika nižih razreda koji su bili u smjeni održali su natjecanje u gađanju alke.

Učenici na kraju projekta znaju kulturološku i povijesnu vrijednost Sinjske alke, njene dugotrajnosti i značenje humanih vrednota koje moraju zadovoljavati sudionici trke.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju